Iako postoje različiti načini kako da se riješite štetočina iz vaše kuće, ipak postoje oni koji su više efikasniji od svih drugih.

U nastavku pogledajte par načina kako se možete uspješno riješiti miševa i svih drugih štetočina i to bez da zovete ekipu za deratizaciju u pomoć.

Lišće i ulje od mente
Poznato je kako miševi ne podnose miris mente, tačnije ulja od mente. Za najbolje rezultate natopite vatu u ulje od mente i postavite je na mjesta za koja sumnjate da su mišji koridori, odnosno, tuneli.

Uklonite zalihe namirnica
Miševi uživaju u dobrom zalogaju, posebno ukoliko im priuštite pahuljce, granule ili mrvice. Ipak, nemojte misliti da ćete biti bezbjedni ako sklonite navedeno, zbog toga što će miš gladan pojesti sve u šta može zariti zube. Ako žitarice i ostalu hranu čuvate zatvorenu u posudama Tupperware ili u staklenkama, ovi mali glodari će morati potražiti hranu drugdje.

Lovorov list
Stanovnici primorskih krajeva uspješno drže miševe podalje od vaše kuće postavljajući lišće lovora u kuhinje kao i ostave.

Naftalin
Miševi imaju reputaciju da zimi zaposjednu šupe ili garaže. Ovo će biti efikasno spriječiti ravnomjerno raspoedivši kuglice naftalina po prostoriji, u kući naftalin možete ostaviti u ladice, ladičare, uhinjske ormariće i slično.

Crveni luk
Kao privremeno rješenje može poslužiti i crveni luk postavljen na mjesto ulaska, jer njegov jak miris isto tako će udaljiti miševe, pa bar na neko vrijeme. Čelična vuna
Kao privremeno rješenje može da posluži i čelična vuna. Dakle, ukoliko ste ustanovili mjesto na kojem miševi ulaze u vašu kuću, začepite ga komadom čelične vune.