U današnjem članku vam donoimo zanimljivosti , a tiču se one najdosadnije stvari što se tiče našeg izgleda . Naime , radi se o peruti , jednoj od najdosadnije pojave , koja je tu i kada je kosa čista i kada je prljava . Za one koji ne znaju perut se u kosi odnosi na mrtve stranice koze na temenu. Postoji mnogo načina rešavanja peruti , a ponekad se desi da je slučaj toliko ozbiljan da iziskuje posetu kod lečnika. Perut u kosi nije povezan sa higijenom , iako pranje i češljanje može doprinijeti pri uklanjanju. Najčešći simptomi su vrlo lako uočljivi , a radi se o sitnim ljušpicama koje se pojavljuju na temenu glave.

Češća je kod muškaraca nego kod žena , a razlog tome je da je povezana sa hormonima. Osim što fizički nije lepa za vidjeti , ona sa sobom nosi i svrab koji dosta može biti neprijatan. Do pojave peruti može dovesti loša ishrana , stres , vremenski uslovi , ali i ostali drugi faktori.Perut se javlja kao problem kada stanice kože rastu i odumiru previše brzo. Točan uzrok nastanka peruti nije u potpunosti poznat.  Stručnjaci ipak u ovome problemu , kal lek preporučuju kombinaciju limuna i maslinovog ulja, jer kiselost ulja otklanja sve ljušpice kože , a masinovo ulje regeneriše kožu glave.

Recept koji se preporučuje jeste : dve kašike svežeg soka od limuna , dve kašike maslinovog ulja i dve kašike vode , te se preporučuje da se tom smesom masira koža glave. Preporučljivo je da smjesa odstoji na temenu 20 minuta , a zatim kosu operite šamponom. Tretman je preporučljivo da se ponavlja na svake dve sedmice.