Nekadašnja Jugoslovenska narodna vojska ili JNA je imala jedan poseban recept po kojem je spremala vojniči grah, tada, u to vrijeme jako popularno jelo, ali i danas koje ipak morate znati spremiti.

Dugo vremena se smatralo da je recept za vojnički pasulj velika tajna, ali se ipak pokušavalo napraviti, mada sa više ili manje uspjeha, nikada savršeno. Ipak, za dobar vojnički pasulj presudno je par stvari i to količina namirnisa, tajna zaprške, dužina kuhanja, a najveća tajna je u tome da su kuhari ili vojnici taj pasulj konstantno mješali.

Ovaj recep se odnosi na pola litra pasulja, a za veće količine se sve može množiti onoliko puta koliko vam je potrebno.

Sastojci koji su vam potrebni:
– grah – 120 grama
– pšenično brašno tip 800 – 8 grama
– mrkva – 10 grama
– crveni luk – 15 grama
– sušena paprika – 1 gram
– ulje ili mast – 15 grama
– mljevena paprika – 0,2 grama
– crni biber – 0,1 gram
– peršunov list – 1 gram
– dodatak jelima – 1 gram
– lovorov list
– so po ukusu

Priprema se na sljedeći način:
Pasulj treba prvo potopiti u hladnu vodu, ali trebate paziti da pri bubrenju ne upije u sebe svu tečnost i da tako ostane suh. Tako potopljen pasulj na hladnom mjestu treba da držite jedan do tri sata. Iscijedite ga, stavite u lonac, naspite vode tako da bude prekriven i kuhajte ga oko 10 do 15 minuta.

Poslije toga, ocijedite vodu pa naspite vrelu vodu, dodajte polovinu sitno sjeckanog crvenog luka i ostavite da se kuha, uz povremeno dolijevanje tople vode. U polovinu vrele masnoće dodajte ostatak sitno sjeckanog crvenog luka i mrkvu izrezanu na sitnije kockice ili rendanu i sve to zajedno pržite da lagano porumeni.

Kada je do kraja skuhan, onda mu dodajte isprženi luk i mrkvu, sušenu papriku, prethodno potopljenu dva sata u hladnoj vodi i lovorov list. Preostalu masnoću iskoristite tako da joj dodate brašno i pržite dok ne postane blago rumena, onda isključite vatru te dodajte bijeli luk i alevu papriku u prahu i sve dobro izmješajte.