Paradajz je namirnica koja se ekonzumira na različite načine , sirov ili kuhan , u mnogim jelima i sosovima. Crveni paradajz je najzastupljeniji na našem tržištu , a on u sebi sadrži likopen , crveni pigment. Međutim , mnogima je nepoznanica da pored klasičnog crvenog paradajza u pojedinim baštama može se vidjeti crni plod , ali i žuti.

 

Radoslav Ćtić iz Masloševa , je rasadu crnog paradajza dobio od rođake Slađe. Prvo je mislio da je neka šala , pa se onda upustio u eksperiment. Danas on i njegova Slađa , beru crni paradajz , a narod se šali sa njima pa im kaže kako je to patlidžan koji je zakržljao , ali kada probaju ukus je klasičnog crvenog paradajza samo je pokožica crna. Malo je sitniji plod , ali je fantastičnog ukusa.

U selu Lipovac Radanovići , pored crvenog gaje i žuti paradajz. Stara sorta koja se nekada uzgajala , sačuvana je na ovom imanju sve do danas. Dekorativan je i jako lijep kada se u salati pomiješa za crvenim , a od običnog paradajza se razlikuje samo u boji , ukus je isti.