Pustiti gas je sasvim normalno, zbog toga što ako živo biće jede, onda i ispušta i gasove.

Gas u crijevima stvara vazduh koji progutamo u toku dana, kao i bakterije koje razgrađuju svu hranu koju pojedemo. Bakterije proizvode gas kada razgade skrob šećer i što naš organizam ne može lako da svari. Naravno da taj gas mora negdje da izađe.

Prosječna osoba pusti gas oko 18 puta n dan. I to je dobro, to znači da vaš digestivni sistem dobro funcionište i da imate dosta dobrih bakterija. Ali, u zavisnosti od učestalosti i mirisa, gas može da posluži i kao signal za ono što se dešava unutra i evo šta različite vrste gasova govore o stanju vašeg organizma.

Gas bez mirisa
Nemojte brinuti. Čak i 18 puta na dan ispustite gas, većina ih je bez mirisa i niko neće da primjeti, pa možda čak ni vi. Većina gasa koji ispuštate je ugljen dioksid.

Smrdljivi gas
Smrdljivu vrstu gasa uzrokuje sumporovodonik koji se stvara kada se vari hrana koja sadrži sumpor kao što je na primjer bokoli, karfiol, mliječnih proizvoda i graha. Crveno mesto isto tako može uzrokovati smrad, ali ne tako brzo zahvaljujući hemikaliji tiol.

Jako smrdljivi gas
Ovo obično znači da imate super zdravu ishranu koja je bogata vlaknima. Ali, oni mogu ukazivati i da ste intolerantni na laktozu, ne morate se osjećati bolesno, ali ukoliko oslobodite smrdljivu bombu ubrzo poslije konzumiranja mliječnih proizvoda znači da ih vaš organizam jako teško vari.

Ostatak teksta možete pročitati na linku OVDJE.