U posljednje vrijeme je zima pokazala svoje pravo lice, dok se možda vama učinilo da koliko god da se grijete da se ne možete ugrijati. Veoma čest izbor u stanovima budu PVC prozoi jer je njih zparavo najlakše podesiti i oni izgledaju lijepo, te najbolje zadržavaju toplinu u domu.

Ipak, postoji nešto što mnogi ljudi ne znaju oko tih prozora, a to je da oni imaju ljetni i zimski položaj kojeg lagano možete da promijenite. To je zapravo jedna jednostavna stvar koja će vam uzeti samo par minuta posla i sami ćete se uvjeriti u to kada budete trebali da obavite ovaj postupak.

Jednostavno ćete da otvorite prozor i onda da nađete vijak na strani gdje se nalazi ručica, pa ako vi želite da taj prozor namjestite u zimski položaj, onda će biti potrebno da sa inbus ključem okrenete vijak prema unutra i sa time ćete da regulirate silu pritiska prozorskog okvira, a možete sada i pogledati video kako se to radi.

Ukoliko vi niste baš sigurni u kojem vam je to položaju vaš prozor, onda ćete uzeti list papira pa ga pritisnuti sa prozorskim krilom i ako list možete da izvučete bez problema, onda je situacija takva da je vaš prozor u ljetnom položaj, ali ako se list potrga, onda je u zimskom.

Veoma bitna stvar koju bi trebali zapamtiti jeste da ne ostavljate prozore u zimskom položaju tokom čitave godine jer na takav način nećete opterećivati gumu u okviru i onda će se ona da brže istroši.