Ljudi u zadnje vrijeme sve više borave u prirodi i planinare, te odlaze na odmore i uživanje. Ipak, u svemu tome treba imati par stvari na umu, a to je isto da i zmije traže svoje mjesto pod suncem, a na našem području postoji devet vrsta zmija od kojeg su dvije otrovnice.

Ukoliko vas zmija ugrize, onda je najbitnije da ustanovite da li je ona otrovne ili nije, a za razliku od neotrovnih, otrovne imaju trouglastu glavu i uske eliptične oči, pa isto tako razlikuju i tijelo. Otrovnice su kratke i zdepaste, a neotrovne koje su duge i tanke, ali ipak treba napomenuti da ovakav način važi samo za područje Evrope.

Na mjestu ugriza će se obično vidjeti trag od zuba, a koji su međusobno udaljeoko 6 do 8 milimetara, mada postoji i šansa da je samo ogrebotina, ali ono što je veoma bitno je simptomi.

Unutar dva sata će vam pojaviti bol i otok, a otok se širi, te se može javiti i vrtoglavice i mučnina, te osjećaj slabosti. Ukoliko nije otrovnica, onda je potrebno da isperete područje vodom i namažete antibiotskom mašću, pa zamotate zavojem i isto tao potrebno je provjeriti kada je osoba vakcinisana protiv tetanusa i u slučaju da je prošlo više od pet godina, onda je potrebno ponoviti vakcinu.

Trebate isto tako izbjegavati i najmanje pokrete, pa područje gdje je ugriz treba imobilizovati i led ne stavljajte na to mjesto, dok je neophodno da odma odete u bolnicu gdje vam doktori mogu pružiti pomoć, a onda bi sve trebalo biti uredu.