Merkur je poslije dugog boravka u Blizancima, gdje je bio retrogradan neko vrijeme sada ušao u znak Raka, ovo su priče o ljubavi ali i emocijama.

Ovo su i porodična okupljanja i razgovori sa najdražima, sjećanja na neka davna vremena i preteke, nostalgija i praštenja. Možda saznamo i neku porodičnu tajnu ili dogodovštinu.

Rakovi, koliko god da su oni meki, osjećajni i nježni, toliko su i direktni i strastveni, zbog toga što je Rak kardinalna voda. Vrijeme je sada da izrazimo osjećanja, kažemo nekome da ga volimo, zagrlimo i dodirnemo.

Ulaskom Merkura u ovaj znak, govor prestaje put strasti, može se tako i svašta izreći, emocije su na površini i žude da izađu van, bilo da su pozitivne ili negativne.

Na samom ulasku u znak Raka, Merkur je dočekao povoljni aspket sa najsretnijom planetom Jupiter, pa na pozitivan način naglašavamo i preuveličavamo stvari. Veoma smo optimistični i entuzijastični, ovo je odlična sedmica za pregovore, ugovore i dogovore.

Poslije jupitera, Merkur ulazi u pozitivan aspekt sa Uranom, i to od 19. jula, što donosi novi pogled na stvari, iznenadna rješenja za probleme za koje smo mislili da se nikada neće moći riješiti i originalne ideje i inovacije.

Poslije tofa slijedi odličan aspekt sa Neptunom zbog čega će biti dosta umjetničke inspiracije, pa razmišljanja i na kraju priča o idealima. Na kraju Merkurovog prolaska kroz znak Raka, ne dočekuje nas šećer za kraj nego opozicija sa Plutnom, što je zahtjevan aspekt, a to je kraj jula. Ovo je vrijeme kada u afektu možemo svašta izreći i kada izlaze stvai na površinu koje su bile pod tepihom.