U zadnjih par godina se može reći i da smo zaboravili kako to izgleda prava zima radi klimatskih promjena rastu temperature, te je snijega bilo u malim količinama i kratko je pao. Ove će godine da prema najavama meteorologa da bude malo drugačije pored toga što nam zima kalendarski dolazi, a već smo vidjeli da je bijeli prekrivač prekrio naše područje.

Meteorolog Marko Čubrilo iz Srbije je iznio dugoročnu prognozu za najhladnije doba u godini koje je pred nama pa ćemo ovog puta da imamo padavine koje će zapravo da budu iznad prosjeka, pogotovo u ovome mjesecu, ali i u febrauru se očekuju sljedeće godine.

Napomenuo je da građani trebaju zapravo da se pripreme za više padavina nego što je to bilo u prethodne dvije godine, pa što se tiče temperatura, očekuje nas hladni dani pri kraju decembra i u januaru se očekuju i veliki mrazevi.

Pored toga što će u februaru temperature da budu malo više nego u mjesecu januaru, on će da bude relativno hladan, a što se tiče ove polovine decembra koji još traje, onda su najavili da će da bude čestih promjena i smjena padavina snijega, te otopljavanja, a količina od hladnog vazduha će sve više da raste pa će to da uzrokuje samo više padavina i zbog toga će da na kraju dođe do velikog zahlađenja.

Pretpostavlja se da bi januar mogao da bude hladan i da bude pun padavina, a u februaru se očekuje jedan nalet hladne struje iz Rusije koji će da donese padavine i niske temperature.