Prije tačno dvadeset godina je u Sarajevu preminuo Mirza Delibašić koji je u svoje vrijeme bio jedan od najboljih košarkaša u Evropi i koji spada u onu zlatnu generaciju jugoslovenske košarke koja će se uvijek pominjati. Mirza je rođen u Tuzli 1954. godine i prvi je počeo da trenira tenis i bio je jako uspješan ali se kasnije jednostavno zaljubio u košarku i njoj je posvetio svoj život.

Kada je imao 14 godina postao je član tuzlanske Slobode a zajedno sa legendarnim Draganom Kičanovićem je bio predvodnik kadetske reprezentacije Jugoslavije i na prvenstvu su osvojili titulu u Gorici a godinu dana kasnije su postali i svjetski šampioni. Svojim talentom je Delibašić privukao pažnju svih velikih košakaških klubova u zemlji a posebno su se za njega borili Partizan iz Beograda i Bosna iz Sarajeva.

Iako je kratko igrao u Partizanu vratio se u Sarajevo i sa Bosnom osvojio dva puta titulu državnog prvaka a 1979. godine i titulu prvaka Evrope u Grenoblu. Popularni Kinđe je nakon toga dobio ponudu iz Madrida od Kraljevskog kluba i 1980. godina je bila najbolja i najuspješnija iu njegovom životu. Sa reprezentacijom Jugosalavije je osvojio zlato na Olimpijskim igrama u Moskvi a sa Realom svjetski kup i špansko prvenstvo.

Mirza je tada govorio da je to bila njegova zlatna godina i da lopta nije htijela nigdje sem u koš. Međutim nakon toga kreću problemi u njegovom privatnom životu a kao i sve drugo i razvod od supruge je završio precizno i brzo. Na kutiji cigareta koju je ostavio ispred supruginog stana je napisao:”1. Sporazumno se razvodimo. 2. Izdržavaću tebe i Darija”. Ostatak pročitajte ovdje.