U današnjem članku ćemo se dotaći i zdravlja. Naime , opšte je poznato da povrće , zahvaljujući svom visokom sadržaju vitamina, minerala, celuloze , te niskom udelu masnoće , ima u prehrani neprocenjivu vrednost. Količina vitamina zavisi od vrste povrća , ali i predela gde povrće uspeva. Po svemu sudeći povrće je svakako najbolji izbor kada je reč o zdravoj prehrani.

Ukoliko ste danas u nedoumici šta da skuhate , skuhajte jednu šargarepu, krompir i sitno iseckani luk , učinit ćete dobru stvar za vaš organizam, dodajte začin i ako imate prokelj koji je zadužen da detoksuje vaš organizam, a nazivaju ga još i biljkom sreće. Postoje mnoge blagodati koje nam prokelj pruža , a mi ćemo navesti samo neke od njih. Ono što je najveća blagodat jeste da snižava holesterol. Njegov visok sadržaj biljnih vlakana ga upravo snižava, tako da vlakna se vežu za žučne kiseline , te tako učestvuju u procesu varenja masti. Samim tim kada se veže za ćučne kiseline , jetra sama kreće da prozvodi nove količine koje pomažu u daljem varenju masti.

Još jedna od blagodati prokelja je da deluje antipalno , te samim tim reguliše sve upalne procese i to na načina da inhibira aktivaciju prokancirogena pa se sam konverktuje u molekule ondol-3-karbinola. Ona blagodat koja je također visoko na lestvici dobrih stvari jeste da regulacijom zapaljenih procesa pomaže u borbi protiv srčanog udara . Koristan je i za dijetu jer jedna šolja prokelja sadrži četiri grama biljnih vlakana , koji će pomoći pri varenju , te sprečiti zatvor , te je zaslužan za održavanje niskog nivoa šećera u krvi.