U nastavku današnjeg članka govorit ćemo o temi koja je itekako popularna u ovom periodu , te su njom okupirane najviše domaćice . Naime , reč je o dobro poznatom kiseljenju kupusa , a koji se može spremiti na više načina . Naime , kada je reč opravljenju zimnice , svaka domaćica ima svoje cake , ali bez njega se jednostavno zima ne može zamisliti . Kada je reč o nastavku kiselog kupusa , on je nastao pre 2000 godina u Kini , gd eje fermetacija tada bila jedna od metoda kojom je se hrana čuvala od propadanja.

On je danas nešto što se može kupiti i u trgovinama , ali ništga ne može da nadmaši kupus kooji ste sami ukiselili . Naime , kako se kupus kiseli kod kuće , pre kiseljenja je potrebno da uzgojite ili upite kvalitetne glavice kupuca , te da pazite da su plosnate , čvrste , zdrave , kao i tepke oko kilo ipo.

Šta vam sve treba:

– 30 kg kupusa

– kilogram soli

– biber u zrnu
– tri do četiri zrele dunje

-lovorov list

– duboka plastična posuda s poklopcem (kaca)

– pamučna krpa velike gustoće

– drvene letvice

– veliki kamen

Postupak: Ono što treba da uradite jeste da rvo očistite glavice kupusa od vanjskih listova i operite ih, a zatim odvojite glavice koje ćete ostaviti za sarmu (obično se ostavlja 3-6). Izdubite ih u sredini kako biste skinuli koren i tu udubinu napunite solju. Prvi red koji ide u posudu je naribani kupus. Nakon što ste ga naribali i stavili na dno, posolite ga i po želji popaprite Na vrh dodajte nekoliko komada dunje kako bi kupus bio žut i dva lovorova lista. Na njega slažete glavice (najčešće stanu tri) i ponavljate postupak dok ne potrošite sav kupus. Svaki sloj kupusa snažno pritisnite nečim teškim, najbolje drvenim predmetom. Ostatak ovde. 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here