Gospođa Janina iz Poljske bila je bolesna 2014. godine. Ujutro 6. studenog 2014. njezin je nećak Tadeusz Kolkiewicz otišao u sobu svoje tetke provjeriti je li dobro. Uznemirila ga je tišina. Ispostavilo se da gospođa Janina ovoga puta nije izgledala bez svijesti (što joj se i prije dogodilo), već je bila mrtva.

Na mjesto događaja pozvana je iskusna liječnica Vesla C. U struci radi 28 godina. Baka nije imala puls, zjenice nisu reagirale na svjetlo. U smrtovnicu je upisan uzrok smrti – kardiopulmonalni sindrom, a tijelo gospođe Janine prebačeno je u mrtvačnicu.

Ovdje, međutim, priča o životu gospođe Janine uopće ne prestaje, dapače, počinje iznova.

Nekoliko sati nakon njezine smrti, kada je pogrebnik otvorio vreću s tijelom, pokazalo se da je starica pomaknula oči, pa čak i ruku. Liječnik pozvan na mjesto događaja pregledao je gospođu Janinu i zaključio da je, naravno, živa. Nakon promatranja također je zaključio da nema potrebe odvoziti pacijenta u bolnicu.

Tako je odvedena kući, a sutradan, kao da se ništa nije dogodilo, doručkovala je. Na pitanje sjeća li se gdje je bila, odgovorio je: “Nigdje nisam bio”.

Godine 2007. u časopisu Journal of the Royal Medical Society pojavilo se izvješće koje je pokazalo da je od 1982. godine bilo puno više slučajeva “uskrsnuća” među pacijentima. U literaturi je u posljednjih 25 godina zabilježeno 38 sličnih slučajeva, a istraživači kažu da je to podcijenjena brojka.

Velika većina povratka iz groba (82%) dogodila se unutar 10 minuta nakon prestanka oživljavanja u bolesnika čija je cirkulacija prestala. A pacijenti nakon “incidenta” nisu imali većih neuroloških problema.

Što je Lazarev fenomen?

Neobičan slučaj gospođe Janine svrstava se u tzv Lazarev fenomen. Ime dolazi iz biblijske prispodobe o čovjeku po imenu Lazar, kada je Isus “oživio” četiri dana nakon svoje smrti. Znanstvenici do danas nisu sigurni zašto se takvi događaji događaju. Pogotovo u slučajevima sličnim priči 91-godišnje Poljakinje.

Znanstvenici imaju nekoliko teorija zašto se cirkulacija u mrtvima vraća. Prvo, to bi mogla biti pogreška. Takve se situacije događaju sporadično, u vezi s hipotermijom, odnosno kada je bolesniku toliko hladno da su mu vitalne funkcije drastično usporene. Tada je, zapravo, teško čuti otkucaje srca.