Josip Broz Tito je svakako bio u svoje vrijeme jedan od najkontroverznijih političara svoga vremena. Mnogi su ga u to vrijeme proglašavali novim Čaušeskim, da je diktator, da svojiih 22 miliona ljudi drži u toru, ali on se uopšte nije obazirao na riječi i kritike koje je dobijao, nego je radio po svome. Čovjek čija je ekonomija bila jedna od jačih u svijetu, i čija je armija bila 4 u svijetu, svakako da je imao simpatije svoga naroda. 

Mnogo je zakulisanih radnji i tajni koje su povezivane sa njegovim privatnim životom. OD toga da se zaduživao kod arapskih zemalja, do toga da je maltretirao Jovanku Broz, pa sve do toga da je nacionaliste slao na goli otok na robiju, a svi kasniji predsjednici Bosne, Hrvatske i Srbije su bili na služenju tih kazni. 

Tog 4 maja kada je umro, na njegovu sahranu je došlo preko 200 šefova država, što je sami pokazatelj koliko je bio uvažavan i cijenjen u cijelom svijetu. Toma Fila je bio poznati slovenski advokat koji se brinuo o papirima Josipa Broza Tita. Kako je izjavio za medije prije par dana, on bi svaki puta kada bi kretao na put, njemu davao jedno pismo, koje bi se opet vraćalo u sef kada on dođe, a njegov sadržaj nije znala niti Jovanka Broz. On misli da je to bio Titov politički testament. 

On tvrdi da je Tito bio vanbračni sin Franje Josifa i Marije Sobjeske, poljkske grofice, ali se o tome nije nikako smjelo pričati u to vrijeme. Sa ovom konstatacijom se složio i poznati novinar Milan Vidojević.