Oglasio se Darko Mladić: “Na toj statusnoj konferenciji će se razmatrati opšta statusna pitanja, a naše najvažnije pitanje je njegovo zdravlje, pa ćemo ponoviti našu brigu, kako u smislu njegovog zdravstvenog stanja, tako i dokumentacije koju primamo i načina na koji je otac liječen, prenose Srbijanski mediji.

Što se tiče njegovog zdravstvenog stanja, Darko Mladić ističe da je ono nepromijenjeno, loše je i dalje, te u ovom trenutku nema nikakvih poboljšanja.

Također dodaje da nastavljaju njihovim naporom da ga izvedu na liječenje, što je već odavno trebalo da se desi. Ono što njih zabrinjava jeste što i dalje dobivaju medicinsku dokumentaciju za koju sumnjaju da nije komletna i morati će da nađu neki način da dobiju kompletnu medicinsku dokumentaciju i da je temeljeno izanaliziraju.

Darko Mladić je podsjetio da je zakazana redovna statusna konferencija koja, prema pravilima haškog tribunala, treba da bude zakazana 120 dana od prethodne.
U Hagu je za 3. oktobar zakazana statusna konferencija u postupku protiv zločinca i ubice, nekadašnjeg načelnika Glavnog štaba Vojske Republike Srpske, Ratka Mladića.