Uz uobičajene probleme koji prate početak školske godine, roditeljima, ali i prosvjetarima donio je strah od dilera drogom.

Nakon hapšenja Danijela P. (41) sredinom sedmice kod “Desete osnovne škole” u Mostaru, koji je kako je to policiji prijavljeno djeci u osnovnoj školi prodavao drogu i koji je dolaskom policijske patrole progutao dvije prozirne vrećice u kojima se nalazila bijela praškasta tvar, MUP-u Hercegovačko-neretvanskog kantona pojačao je nadzor.

Ljudevit Marić, glasnogovornik MUP-a HNK, rekao je kako su odmah nakon tog slučaja pojačali policijsku ophodnju u blizini svih osnovnih i srednjih škola u Mostaru s ciljem sprečavanja prodaje i dristribucije alkohola i opijata maloljetnim licima.
Također, s ciljem zlupotrebe narkotika pojačan je nadzor i na drugim javnim mjestima u saradnji sa Odjelom za posebne namjene.

U policiji su se i ranije suočavali sa ovakvim slučajevima, ali, kako nam je kazao Marić, ne može se sama policija boriti protiv ovog najvećeg društvenog zla, već u cijelu priču moraju biti uključeni i roditelji i profesori.

Pored konzumiranja, nejčešće se hvataju maloljetnici koji i prodaju drogu. Prema policijskim izvorima, unazad nekoliko godina obično su se u dvorištima srednjh škola razmijenjivali narkotici, a kao dileri su se uzimali maloljetni srednjoškolci. Nažalost, ta priča se sada preselila do osnovaca, koji, najčešće nisu ni svjesni posla kojim se odluče baviti, dok se mogućnost lake zarade čini itekako primamljiva.

Stoga, kako je kazao poznati psiholog Marko Romić, na oprezu prvenstveno moraju biti roditelji. Uz njih u prevenciji narkomanije, naravno, bitnu ulogu imaju nastavnici i profesori.

Profesor Romić istakao je kako je situacija jako zabirnjavajuća. Posebno, jer su na meti učenici završnih razreda osnovnih škola, koji uz to, što su, većinom, konzumenti duhana, sve češće uzimaju i pripravke od marihuane, ali i druge teže vrste droga, koje ostavljaju duplo veće psihičke i fizičke posljedice u tim godinama.