U mnogim domovima se često može vidjeti plava amajlija , odnosno oko , koje potiče iz Turske. Kako kaže islamsko predanje , Muhamedova kćerka Fatima je svome vjereniku poklonila djelić plavog stakla kao amajliju , pomoću koje je on savladao sve prepreke koje su mu se našle na putu.

Ta amajlija je dobila naziv Ftimino oko , koje se još naziva i nazar , i njegov cilj je da nosioca štiti od urokljivog oka. Nazar je čest prizor u Turskoj , Siriji , Libanu , Iraku , Egiptu gdje se kači u kućama , automobilima ili se uklapa u nakit i ukrase. Pravi se od ručno pravljenog stakla. Boji se u tamnoplavu , bijelu , svjetloplavu i crnu boju. U slučaju da ovo oko pukne ili se razbije , što prije se mora njega osloboditi , jer takvo privlači lošu sreću.

Međutim Fatimino oko nije zastupljeno samo kod muslimana , nego se spominje i kod pravoslavaca. Široko je zastupljen u mnogim kućama a sve da bi se sačuvali od uroka , negativne energije. Umjesto da čovjek globalno razmišlja o svom životu , on krene najednostavnijim putem i samo okači amajliju.