U nastavku današnjeg članka donosimo vam jednu jako zanimljivu temu , te zasigurno korisnu , a odnosi se na celokupno zdravlje svih nas , ne jedan problem sa kojim ćemo se svi mi susresti u bilo kojem trenutku život. Radi se o tome da pege na jetri predstavljaju višak melanina , te sse zovu staračke pege ili pigmentne mrlje. Vreme pojavljivanja je najčešće nakon 40 i 50 godina , a jedno je najvažnije jeste da nisu opasne po zdravlje , ali bi trebalo da poznajemo nekoliko stvari koje se tiču njih.

Naime , kako smo već naglasili na samom početku napisali one su uzrokovane viškom melanina, a proizvode ga pigmentalne čelije koje su određene UV zracima. Njihov uticaj može imati takav uticaj na kožu, jer se na mjestima koja su često izložena sunčevoj svjetlosti nakuplja višak melanocita, pa su najčešća mjesta lice, dekolte i ruke, a pjege su svijetle i glatke. Na mjestima gdje se pojavljuju mrlje, koža nije deformisana niti keratinizovana. Međutim, ako je to slučaj, trebalo bi da se obratite dermatologu.

Važno je napomenuti da lečenje staračkih pega uz pomoć medicine nije moguće , jer pre svega staračke pege ne predstavljaju nikakvu opasnost po zdravlje , što smo već naglasili. Mladeži su rezultat dugogodišnjeg sunčevog zračenja, a ne bolesti, pa su pjege jedino posljedica problemi estetske prirode. Ali postoje načini da ove mrlje eliminišete, i da učinite da se one manje vide. Nakon što porazgovarate sa ljekarom, i konsultujete se, onda se možete podvrgnuti dermatološkim tretmanima, a to su: dermoabrazija – abrazija epidermisa.