Bijele i vrlo nadražujuće ranice u ustima koje peckaju i bole u dodiru s jezikom ili hranom nazivaju se afti. Ako ste skloni afti, a želite ih se što prije riješiti, donosimo vam četiri prirodna lijeka koje možete napraviti sami

Afte su bijele ranice u ustima koje mogu biti vrlo neugodne i bolne, pogotovo ako ih dodirnete jezikom ili hranom.

Iako nisu zarazne niti opasne po zdravlje, njihov peckanje jako iritira, a budući da su stalno mokri od sline, proces ozdravljenja je vrlo spor.

Što uzrokuje afte?

– Obiteljsko nasljeđe
– Ozljede četkice za zube, slatkiša, grickalica ili drugog stranog tijela
– Korozija začinjenom, kiselom ili jako slanom hranom
– Hormonske promjene i stres
– Nedostatak B vitamina i minerala kao što su željezo, cink i folna kiselina
– Smanjen imunitet
– Alergije i neki lijekovi

Iako nisu zarazne niti opasne po zdravlje, njihov peckanje jako iritira, a budući da su stalno mokri od sline, proces ozdravljenja je vrlo spor

1. Soda bikarbona
Napravite pastu od sode bikarbone i vode u žličici. Odmaknite usnu od desni i nanesite smjesu štapićem za uši izravno na aftu. Ostavite 10 do 15 sekundi da se osuši. Soda bikarbona ublažit će peckanje, ‘zatvoriti’ ranu i dezinficirati je. Ponovite postupak kad god želite, najbolje nakon spavanja i jela.

2. Propolis kapi ili sprej
Pčelinji propolis je prirodni antibiotik i antiseptik koji učinkovito liječi upalu grla, ali i afte. Nanesite malo propolisa na štapić za uši i pritisnite aftu. Zadržite nekoliko sekundi i izvadite štapić, javlja Zadovoljan. Propolis je ljepljiv i stvorit će film preko rane, štiteći je od bakterija i ubrzavajući proces cijeljenja. Ponovite postupak kad god želite, najbolje nakon spavanja i jela.