Dijabetes ili šećerna bolest široko je rasprostranjena bolest u populaciji. Predstavlja hronično stanje do kojeg dolazi zbog nedostatka inzulina. Inzulin proizvodi gušterača , a ima važnu ulogu u metabolizmu stanica ,a to jeste dopusta glukozi da uđe u stanice kako bi od nje se stvorila energija. Kod dijabetea dolazi do povećanja razine glukoze u krvi jer ona ne može ući u stanice. Tako povišena koncentracija glukoze u krvi dovodi do oštećenja živaca , krvnih žila , bubrega , očiju i poremećuje rad imunološkog sistema.

Naime , ako imate dijabetes potrebno je da obratite pažnju na svoja stopala, a to je zato što su stopla često izvor zdravstvenih problema , posebno ako se zdravlje redovno ne kontroliše. Stručnjaci preporučuju da svaki dan pregledate stopala , da bi ste bili sigurni da ćete uočiti promene ako do njih dođe. Postoje tri znaka na koja treba da se obrati pažnja ,a to su crvenilo , toplina i otok i oni upućuju na oštećenje nerava. Ljudi koji boluju od dijabetesa treba da paze na posekotine , rane ili crvene tačkice, otoke ili plikove , a također i urasle nokte na nogama , jer i to može dovesti do infekcije.

Kod dijabetičara telo može da se muči da prozvodi dovoljno inzulina , ili ako ga proizvede da nije efikasan. Sa dijabetesom tipa 1, pankreas osobe ne proizvodi insulin. Kod tipa 2, ćelije u telu postaju otporne na insulin, tako da je potrebna veća količina insulina da bi se nivo glukoze u krvi održao u normalnom opsegu. Ono što može biti opasno i dovesti do mnogo većih problema jeste ako se nivo šećera u krvi ne drži pod kontrolom.