Insekti su najbrojnije životinje na svijetu i jako su važni lancu života u prirodi, ali često znaju biti smetnja ili čak i štetočine u našim domovima. Insekti koje malo ko voli vidjeti u svom stanu su mravi jer oni ulaze u hranu i provlače se kroz raznorazne rupe pa se oduvijek traže solucije za ovo.

Najčešće ćete vidjeti savjete vezane za ometnju njihovog kretanja ili za mirise i supstance koje su otrovne, a radi se o jeftinim svakodnevnim stvarima koje ne morate maksuz kupovati kao što biste neku tečnost ili otrov. Stoga ne trošite novac bezveze nego probajte neke od ovih savjeta.

Da ih ometate u kretanju preporučuje se da koristite kredu. Kalcijev karbonat u kredi smeta mravima pri hodanju pa nacrtajte linije kredom da zasmeta mravima. Možete koristiti i dvostrani selotejp ili brašno, a čistite površine i sušite ih jer mravi idu za vlagom i vlažnim susptancama u vašoj kući. Možete probati i sastaviti neke smjese kao što su npr. mješavina deterdženta i eterična ulja lavande i kamfora, ili da pomiješate šećer i sodu bikarbonu pa to pospete. Neki čak preporučuju i korištenje sirćeta protiv mrava, dok se drugi i dalje drže soli i mravlje kiseline kako bi otjerali mrave.

Mnogi predlažu i da koristite cimet ili koru krastavca jer miris ovih tvari mrave odbija pa čak može i da ubije. Miris kafe ih također odbija kao i lovorovo lišće pa bi ovo sve trebalo da naporne mrave drži podalje od vaših namirnica jer kad vam se mravi jednom uvuku, teško ih je istjerati.