Sigurni smo da ste već upućeni u to kakve sve zdravstvene prednosti imate od korištenja kiselog kupusa koji je pun vitamina i moćni antioksidansa. Sve to je posebno bitno kada nam dođe ovaj zimski period, ali ipak ta namirnica i njen sok mogu izazvati neke probleme sa varenjem i da stvore nadutost i gasove, dok je razlog zapravo to što mi uzimamo tu popularnu salatu na pogrešan način.

Ovoga puta je profesor doktor Dejan Čubrilo kada je bio gost u emisiji RTS Ordinacija otkrio kako je bitno da pravilno uzimate rasol i kiseli kupus jer oni mogu uticati na vaše zdravlje.

Kiseli kupus i rasol su inače moćni antioksiansi koji su puni vitamina, a ljudi koji konzumiraju to i koji imaju gasove će reći da je to od kupusa i rasola, ali ipak reći ćemo vam šta je doktor rekao.

On je rekao da u čašu vode stavite supenu kašiu rasola jer on ne treba da se pije čist jer i kada se pije razmućen u vodi, onda može da obezbijedi dovoljno bakterija, kako je to doktor rekao.

“Kiseli kupu je namirnica koju često konzumiramo preko zime, ali ipak je bitan način kako ga konzumirate. Prvo je bitno da testirate sebe i da vidite koja vam to količina pravi problem u crijevima, a to ćete uraditi tako što ćete uzeti veoma malo i samljeti ga prvo pa uzeti sa vodom, te vidjeti da li vam to stvara probleme. Ako vi primijetite da vam to stvara probleme, onda ga ne trebate koristiti”, rekao je doktor.

“To je inače test koji vam može otkriti da li vam valja tanko crijevo i ako imate problema, onda nema dovoljno enzima u crijevu, a to je vjerovatno zbog dugogodišnjeg načina života. Vi prvo uzmite manju količinu kako bi oporavili crijeva i poslije toga ga možete jesti”, rekao je doktor.