Za danas jedna jako emotivna i nostalgična priča, koju će svakako da prepoznaju svi nači čitatelji koji su 45+, i koji su imali sreće da žive u ovim vremenima. Jugoslavija je bila po mnogima jedna jako lijepa zemlja za živjeti, a ono što se moglo doživjeti ako si živio u tim godinama, današnjim generacijama je prosto nemoguće za pojmiti. Primjera radi, čim se završi srednja škola, u roku od 3 mjeseca čeka te posao u struci. 

U tom periodu riječ kredit i narodna kuhinja nije skoro nikako postojalo. Bio je visoki i srednji stalež koji je itekako uživao, a donji stalež skoro da nije nikako ni postojao. Socijalni slučajevi su imali benefite od države, tako da nije bilo gladnih ljudi kao što je slučaj danas. 

Lijekovi i zdravstvena zaštita je bila besplatnba, nisu se skupljale pare za operacije djece, jer je sve država pokrivala. Djeca od siromašnih slojeva su imali povlastice, a ako prijavite vaše dijete ono je imalo besplatan morski odmor, u posebnim kampovima na moru, na koja su dolazila djeca iz svih krajeva države Jugoslavije. Sve firme iz unutrašnjosti zemlje imali su svoje kampove na Jadranu, gdje bi se ljetovalo sa svojim porodicama. 

Neke nostalgične slike sa tih ljetovanja vam donosimo u nastavku današnjeg članka. Auto industrija je bila u 90% slučajeva domaća, tako da smo u kolonama auta na granicama imali zastavu, golf-TAS, a Mercedesi i strana auta su se mogli izračunati na prste jedne ruke. Hoteli i restorani su imali specifične šoljice, koje smo mogli naći od vardara do Triglava.