Čvarci su jedne ukusne pogačice koje biste mogli jesti skoro svaki dan. Još dok su bili vrući, pa topli i friški bili su zanimljivi i fini. No, kako je vrijeme prolazilo tako smo pomalo zaboravljali na čvarke pospremljene u hladnoj špajzi. Tada bi se obično baka dosjetila napraviti nešto od čvaraka kako bi se ipak pojeli.

Pogačice sa čvarcima su uvijek bile pun pogodak jer su bile fine mirisne i tople, a i podsjećale su nas na onaj fini okus friških čvaraka. Bilo je u tome nekakve čarolije, jer čvarci su tako opet dobili svoje zasluženo, a neslavno oduzeto im mjesto na našem stolu.

POTREBNO:

150-250 g čvaraka
700 g brašna
2 vrećice suhog kvasca
1 žličica šećera
2 žličice soli
100 ml ulja
450 ml toplog mlijeka
2 žlice kiselog vrhnja


PRIPREMA:

Od svih sastojaka umijesiti mekano dizano tijesto, razvaljati ga na pobrašnjenoj radnoj površini na debljinu cca 1 cm.
Premazati cijelu površinu mljevenim (ili jako sitno nasjeckanim) čvarcima, popapriti i posoliti. Potom preklapati tijesto sa svake strane, kako se to vidi na slici)
Tako preklopljeno tijesto odmah razvaljati opet na debljinu od 1 cm, pa ponovo preklopiti sa svake strane. (vidi sliku)


Tako preklopljeno prekriti ubrusom i ostaviti da se diže 30 min.
Razvaljati tijesto na debljinu 2 cm, oštrim nožem izrezati lagano površinu u obliku mreže, pa okruglom čašom izrezivati pogačice. Pogačice možete izrezati u kvadratne oblike oštrim nožem, tako će biti još lakše!


Slagati ih u lim na papir za pečenje, premazati umućenim jajetom i pustiti da počivaju još najmanje 20 min. Peći u zagrijanoj pećnici na 200℃ oko 25 min.