Ovih dana glavna vijest u Srbiji jeste ponovno pokretanje jako osjetljivog i sporog pitanja vezano za Kosovo i Metohiju, Tim je povodom predsjenik Srbije Aleksandar Vučić jučer helikopterom otišao na Kosovo na novu rundu pregovora, a jedan od ključnih njegovih povoda odlaska tamo, jeste financijska pomoć građanima Kosova i Metohije. 

Tako je Aleksandar Vučić, jučer medijima preniio info, da će svaki srbin sa Kosova i Metohije, koji nije zaposlen dobiti po 200 eura pomoći od Vlade Srbije, što je svakako potez vrijedan divljenja i svake pažnje srbijanskoga predsjednika. Tako je sa druge strane specijalni izaslanik Miroslav Lajčak na svome profilu, objavio novu mapu Evrope, a jako je zanimljivo bilo za vidjeti crtu koja razdvaja Srbiju i Kosovo i Metohiju. 

Tako su prištinski mediji objavili ovu sliku, na kojoj se ne vidi uopšte crta razdvajanja između Srbije i Kosova i Metohije, što je zagarantovano rezolucijom 1244. Tako je Miroslav Stojanović dopisnik “Politike” istakao za srpske medije, da se pravi dodatni pritisak na Miroslava Lajčaka zbog ovog jako nepromišljenog poteza. Demo Beriša predsjednik Matice Albanaca Srbije ističe da Lajčak uopšte može da izazove neke promjene, jer i do sada faktički nije uradio ništa konkretno i dobro za cijelu regiju. 

On je također naveo da će biti još dodatnih pritisaka, ne samo iz Amerike, nego iz Brisela, ali i Berlina. On misli da će ovo biti udružena akcija od strane 3 sile, da se pritisne Srbija i Beograd da urade nešto kontra volje Vučića, povodom same situacije na Kosovu i Metohiji. Koja su vaša mišljenja na ovu temu?