Danas smo za vas spremili jednu interesantnu temu, a koja također može da vam bude i od koristi. Čitav svijet se već pune dvije godine bori protiv pandemije koja nama ništa dobro nije donijela.

Svima je i jasno da su čak i najveće ekonomske sile doživjela krah zbog ovoga, te je bilo i nekih napredaka oko cijele ove situacije kao što je otkriće vakcina, ali naravno i dalje moramo da se pridržavamo nekih mjera kako se virs ne bi širio.

Jedna od glavnih mjera je obavezno nošenje zaštitne maske na licu i koja može da se nosi na razne načine pa i isto tako od početka pojavljivanja pandemije su se pojavile razne maske koje pružaju razne nivoe zaštite.

Danas imamo za vas jedan video snimak gdje je djevojka pokazala kako se to pravilno nosi maska, s time da je ona pokazala da se bijeli dio okrene s vana, a plavi dio ide do usana.

@dr.karanr Answer @Spiritual Goon time for school! #schoolwithdrkaran ♬ original sound – Dr Karan Raj

Na taj njen snimak je reagovao jedan doktor koji je i rekao da takav način nošenja maske nije nikako tačan niti ispravan jer se radi o tome da ova maska ima tri sloja i da svaki od njih imaju svoju funkciju.

On je spomenuo da je plavi sloj vodootoporan i da središnji dio blokira čestice, dok zadnji dio apsorbuje vlagu pa ako masku okrenete da je plavi sloj do vas, onda ćete da je samo pokvasite jer su vam tada ostala dva bijela sloja koji imaju funkciju blokade čestica kao od kašljanja ili od kihanja.