Ako vas peku oči, vaša prva želja je da ih protrljate? Pričekajte i pročitajte kako si možete pomoći. Pečenje očiju može imati nekoliko mogućih uzroka, od blagih do teških. Peckanje se može pojaviti sa ili bez drugih simptoma kao što su svrbež, bol u očima, suzenje očiju ili iscjedak iz oka.

Često je peckanje oka uzrokovano neizbježnim čimbenicima okoliša, kao što su jaki vjetrovi ili visoka razina peludi u zraku. Naravno, slična stanja mogu biti simptomi mnogo ozbiljnijih problema s očima koji zahtijevaju liječničku pomoć. Kako bi se oči mogle pravilno liječiti, važno je prvo utvrditi uzrok pečenja očiju. Hajde da saznamo zašto te peku oči.

Ponekad je lako reći što uzrokuje pečenje u očima i zašto vas oči peku. Vaše oči mogu peckati kao odgovor na kemikalije kao što su sastojci u šamponima, klor za bazen ili kreme za oči. Ostali iritantni čimbenici mogu uključivati ​​šminku, razne kreme, sapune i sredstva za čišćenje.

Nošenje kontaktnih leća dulje vrijeme također može uzrokovati peckanje očiju. Opekline oka mogu nastati i kao posljedica uvjeta iz okoliša kao što su prisutnost smoga, dima, prašine, peludi ili životinjske dlake. Ako ste alergični na bilo koju od ovih tvari, još je veća vjerojatnost da ćete zapaliti oči. Čak i čisti zrak može uzrokovati peckanje u očima, osobito ako je vani izrazito vruće, hladno ili suho vrijeme.

Iako je prisutnost neke tvari često uzrok peckanja u očima, ovo stanje može ukazivati ​​i na ozbiljnija stanja. Na primjer, stanja kao što su okularna rozacea, sindrom suhog oka i blefaritis mogu uzrokovati peckanje u očima.