2023. godina nije bila počela na najbolji način za sve one koji vole zimu, jer su prve sedmice bile pretople za ovaj dio godine, pa su tako Nova godina i Božić prošli bez snježnih padavina, i sve je više podsjećalo na neke proljetne dane, nego da je zima. Ipak, posljednjih dana imamo padavine, doduše manje, ali i dosta niže temperature, ali iz Metorološkog zavoda najavljuju da je ovo samo početak, te da nas tek očekuju velike padavine i puno deblji snježni prekrivač:

“Kako će se sjeverni i srednji Jadran nalaziti u hladnom sektoru ovog ciklona uz olujnu i orkansku buru snijeg je moguć i uz samo obalu. Nad južnim Jadranom će duvati jugo, na jugoistoku regiona jugoistočni i istočni vjetar, a nad ostalim dijelom sjeveroistočni. U subotu posle podne padavine će uglavnom oslabiti i prestati – najavljuje Čubrilo, te dodaje- ” Što se tiče ovoga vikenda, dnevna temperatura neće da prelazi 4 stepena celzijusa, ali će padavine da budu i više nego primjetne. Također, od nedjelje prema idućoj nedjelji, slijede jako visoke i jake snježne padavine, koje će da idu i do 800 centimetara. Od nedjelje će se ciklon nalaziti nad Tirenskom morem pri čemu će istočni i jugoistočni dio našeg regiona ući u njegov topao sektor gdje će uz istočni vjetar u nizinama biti kiše i susnježice, dok će na planinama i dalje padati snijeg.

Nastavak povremenih snježnih padavina se očekuje i u zapadnoj, ali i u središnjoj Hrvatskoj, te u većem dijelu Bosne i Hercegovine, osim istoka i sjeveroistoka, ali i u planinskom dijelu Crne Gore. Osim dosta snijega, po mišljenju stručnjaka, možemo i da očekujemo jake udare vjetra, a to će svakako temperaturu da čini još i nižom

 

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here