Došlo naam je polako proljeće, vrijeme kada će sve domaćice krenuti sa poslovima po bašti. To je sve postalo i više nego moderno u posljenjih godinu dana kako je krenula pandemija sa covidom 19. Ako se sjećate, cijela gungula sa korona virusom je krenula baš u poroljeće prošle godine, kada su ljudi masovno krenuli sa sadnjom povrća po balkonima. 

Paradajz je svakako najučestalije povrće na ovim prostorima, ukusno je i može se pripremati na jako puno načina, jaako je ukusno i rijetko ima neko da ga ne voli jesti u bilo kojem obliku. Jako puno se koristi u kuhanju, a i sirov je izuzetno zdrav za svaku osobu, bogat je izvor kalija, i ima jako puno antioksidansaa u sebi. Vjerujemo da svi vi koji nemate puno iskustva se pitate, kako uzgojiti zdrav i lijep paradajz, a da bude uzgojen na prirodan način?

Vrsne domaaćice koje se voćem i povrćem bave jako dugi niz godina, znaju sve ove trikove, i od njih se može jako puno naučiti po  pitanju sadnje i kvalitetnih plodova. Ono što je jako bitno kod paradajza je to, da ima jako dobru cirkulaciju vazduhaa, i mora da ima jako puno svjetla, jer je to glavni preduslov za dobar i kvalitetan paradjz. 

Kada birate raasad paraadajza vodite brigu da ima dovoljna grana, jer što ih je viš, imaćete više paradajza i samih plodova. Plavetni kamen je najbolja opcija za prskanje paradajza i zaštite od bilo koje vrste štetočina. U sušnim periodima mora se zalivati 2 puta dnevno, jednom ujutro, drugi puta navečer.