Ukoliko se čuje neki glasan zveket, onda to govori da vi imate istrošen zadnji ležaj koji će eventualno prestati da se okreće. Skot Flint koji je tehničar za popravku kućnih aparata ima preko 30 godina iskustva, a koji tvrdi da postoji apsolutno najgora stvar koju vi možete uraditi što se tiče vaše veš mašine.

Rekao je da nikada ne bi trebali stavljati prostirke za kupatilo u mašinu za pranje veša.

“Problem je u tome što prostirke za kupatilo upijaju mnogo vode, a na kraju one postanu teže dosta više nego što je vaša mašina dizajnirana da podnese. Moderne veš mašine imaju dosta bržu centrifugu nego mašine iz prošlosti, a čak 1200 obrtaja u minuti tokom centrifugiranja velikom brzinom. Te brzine inače stvaraju velike količine sile sa teškim predmetima, pa će povećana težina da razdire vašu mašinu”, rekao je ovaj stručnjak.

Skot je također rekao da će gumeni materijal na dnu prostirke za kupanje da se i često raspadne tokom pranja i sve to može dovesti do začepljenja motora, pa će blokirati odvodnu pumpu. Čak i da vaša prostirka nema gumenu podlogu, ovaj stručnjak govori da to može izazvati blokadu i čije je popravljanje mnogo skupo.

Skot je rekao da kako bi provjerili dio za centrifugiranje da je još uvijek u radnoj snazi da bi trebao praviti veoma malo buke kada je pomjerate rukom, a ako se čuje glassan zveket, onda to nije dobro i govori da imate istrošeni zadnji ležaj koji će s vremenom skroz prestati raditi.