Žena je iz Meksika naručila Pond’s Rejuveness kremu protiv bora, ali kada ju je nanijela, odmah je završila u Hitnoj. Ispada da je među sastojcima kreme METIL-ŽIVA, toksična živa tvar.
Kalifornijska žena pala je u komu nakon što je počela koristiti kremu protiv bora na licu, jer je živa iz kreme počela djelovati.

Nazvala je hitnu pomoć kada je primijetila da joj je teško razgovarati, osjećala je otupljenje u rukama i licu i da ima poteškoće s hodanjem, te da joj je gravitacija poljuljana. Nakon što su doktori testirali nekoliko kozmetičkih proizvoda koje je rekla da koristi, otkrili su da krema sadrži posebno toksičan oblik žive.


Ministarstvo zdravlja okruga Sacramento objavilo je da je to prvi zabilježeni slučaj trovanja živom nakon upotrebe ove kreme za lice. Krema je jako popularna, a prodaje se pod nazivom Pond’s Rejuveness, koja je porijeklom iz Meksika. 47-godišnjakinja ju je nabavila preko prijatelja. Rezultati istrage pokazali su da živa nije ulazila u kremu tokom procesa proizvodnje, nego je kasnije dodana, što dovodi do pitanja da li je slučajno dospjela tu ili je pak neko namjerno stavio unutra.

Za živu je poznato da zaustavlja proizvodnju pigmenta kože pod nazivom “Melanin” i na taj način osvjetljava kožu, to jeste uklanja mrlje od starenja. Inače, ljudi mogu imati male količine žive u krvi, do 5 mg/L, što nije opasno po život, a spomenuta žena je imala daleko višu razinu žive, preko 2600 mg7/L.

Njeno se stanje pogoršalo nakon hospitalizacije, pa Ministarstvo zdravlja snažno preporučuje da se ne kupuju i ne koriste slične kreme za kožu uvezene iz Meksika. Obavezno prije upotrebe sličnih krema provjerite sastojke i njihovo porijeklo.