U nastavku današnjeg članka tema će da nam bude zdravlje , te bolest o kojoj se ne pridaje mnogo pažnje , te se ne obazire pažnja na simpttome koji se javljau prije udara ,a koji su od velike važnosti. Budući da su aterosklerotske promjene na krvnim žilama vodeći uzrok srčanog udara i da se ove promjene mogu pronaći na krvnim žilama već u drugom desetljeću života, jasno je da prevencija mora započeti mnogo prije nego što se posumnja na koronarnu bolest ili doživi srčani udar.

Istraživanja koja su nedavno obavljena su pokazale da su tri od četiri osobe mislile da su u istom stanju, Manje od pola ispitanjih je istaklo da bi pozvalo hitnu pomoć ako oni ili neko njihv ima simptome srčanog udara. Rani pokazatelji da biste mogli imati srčani udar su nelagodnost, znojenje i stezanje u grudima. Profesor dr Stiv Povis je rekao: „Nažalost, kardiovaskularne bolesti uzrokuju četvrtinu svih smrtnih slučajeva širom zemlje i identifikovali smo ovo kao najveću oblast u kojoj možemo spasiti živote u narednoj deceniji.

Neki od ovih simptoma neće delovati ozbiljno , ali su od velike važnosti kada je u pitanju da zatražite pomoć. Ističe se da je najčešći simptom srčanog udara i kod muškaraca i kod žena se pokazao kao bol u grudima , dok žene često mogu da imaju i kratak dah i mučninu , bol u leđima ili vilici.