Nije nikakva novost kako vazdu odnosno zrak u zatvorenom prostoru je i do 5 puta lošije kvalitete od svježeg, vanjskog zraka. U našem domu se nalaze toksini koji mogu uzrokovati razne zdravstvene probleme, poput glavobolje, vrtoglavice, slabosti.

Na sreću, priroda je za nas osmislila izvrsne filtere i pročišćivače zraka – sobne biljke. Možda već imate neke od njih u svom domu, a ako ih imate, sada je vrijeme da ih nabavite.

Kaktus

Ove biljke su mnogima omiljene, posebno onima koje su po cijele dane na poslu, radi lakšeg održavanja. Osim što su zahvalni i privlačni izgledom, kaktusi imaju veliku moć upijanja štetnog elektromagnetskog zračenja i smanjuju koncentraciju hlapljivih organskih tvari. Ne treba mu čak ni velika doza svjetlosti, niti vlažnost zraka.

Fikus

Prirodni filter zraka od prašine pravi sobna biljka po nazivu Fikus a pravi i od, gljivica i bakterija, a ono što je bitno, neutralizira i duhanski dim. Važno je znati da fiks treba postaviti na izvor svjetlosti, a ne na propuh.

Aloe vera

Višestruke ljekovita svojstva ima ova biljka. Sadrži 240 hranjivih i ljekovitih sastojaka, uključujući vitamine C i B, minerale, mangan, cink, bakar i mnoge druge. Aloe vera ima snažno antibakterijsko i antigljivično djelovanje, ali je zanimljivo i da savršeno uklanja štetne tvari iz zraka, uključujući i zračenje televizijskih ekrana i monitora.

Radi toga se jako preporučuje da ga uzgajaju oni koji puno vremena provode ispred računala.