Tromb je u stvari krvni ugrušak koji se može stovriti u našem organizmu i koji predstavlja veliku opasnost za život. Trombovi nakon formiranja ne stoje na jednom mjestu nego se kreću kroz naše tijelo i u nekom trenutku mogu dovesti do začepljenja krvi što može dovesti i do smrtnog ishoda.

Trombovi se najčešće stvaraju u organizmu nakon nekih povreda i ukoliko ne dođe do njihovog raspadanja prirodnim putem oni mogu da ograniče ili potpuno prekinu snabdijevanje srca sa krvi što ugrožava zdravstveno stanje. Vrlo je važno zato prepoznati da se u vašem organizmu formirao tromb a najčešći simptomi su dubok i oštar bol u mišićima za koji ne postoji određeni uzrok i otok i crvenilo na nozi.

Siptomi tromba koji je zaglavio u plućima može biti i nesvjestica i iskašljavanje krvi i ako vam se ovo desi potrebno je hitno potražiti ljeekarsku pomoć. Ako govorimo o faktorima rizika za stvaranje tromba onda je to prvenstveno dugotrajno sjedenje u jednom te istom položaju kao i običaj da noge držite prekrštene.

Na žalost većina osoba danas radi upravo poslove koji zahtijevaju dugotrajno sjedenje pa ljekari preporučuju da se sa vremena na vrijeme treba ustati i malo prošetati odnosno protegnuti noge. U rizičnu grupu spadaju svi ljdi koji su stariji od 60 godina, osobe ženskog pola koje koriste hormonsku terapiju, pušači kao i oni koji konzumiraju alkohol. Jedan od savjeta je i da se pije što više vode u toku dana jer je dehidracija tijela također faktor rizika. Šta vi mislite o svemu ovome?