Iako se čini da imamo sve više i više opcija kada je prehrana u pitanju, činjenica je da mnogo toga nije zdravo za nas i samo nas goji. Ipak, najjeftinije i najpristupačnije je ono što oduvijek imamo – voće i povrće. Istina, neke egzotične vrste poput avokada ili limete nisu nimalo jeftini kod nas, mi vam preporučujemo danas jednu zdravu povrćku koju se isplati više ubaciti u prehranu a to je celer.

Celer je sam od sebe pun vode ali zato sadrži i mnogo dobrih nutrijenata kao što su vlakna, kalcij, fosfor, vitamin B6, vitamin C i neki vjeruju da je dobar kod sprječavanja dijabetesa, reume, visokog krvnog pritiska i čak da sadrži i neke antikancerogene sastojke.

Ispod imate tri recepta s celerom koje možete probati:

– piće od celera i limuna

Potrebno vam je tri limuna, litar vode i 500 grama svježih listova celera i stabljike. Limun se isječe na komadiće (zajedno s korom) a i celer treba grubo isjeckati. Zatim limun i celer treba zajedno samljeti, a ako imate blender najbolje u tome. Dobijenu kašastu masu, prelijte je vodom koja je prokuhala i to sve izmiješajte i ostavite preko noći. Ujutro to procijedite i stavite u staklenu flašu pa potom pijte pola litra ovog pića prije jela ujutro i navečer.

– čaj od celera

Prokuhajte pola litra vode i ubacite 20 grama lišća celera, poklopite i ostavite 2-3 minute da se kuha. Kasnije ostavite poklopljeno da se ohladi i procijedite. Ovo piće neki preporučuju protiv reume i to da se pije četiri puta dnevno u trajanju od 4 do 6 sedmica.

– celer i med

Narendajte korijen celera i pomiješajte s dvije kašike meda da biste se brže oporavili od umora.