Vjertovatno niste znali za informaciju , da nedostatak kalcijuma u organizmu može da dovede do veoma ozbiljnih posljedica , do kostiju koje se lako lome , jer se pojavila osteporoza , a može da dovede i do gubitka pamćenja , pa čak i do prestanka rada srca , pa je veoma važno da ga unosite dovoljno.

 

Većinom starije osobe imaju nedostatak kalcijuma u organizmu , ali može se ova pojava desiti i kod mlađe populacije.  Evo nekih od simptoma koji se pojavljuju kada nam u organizmu nedostaje kalcijuma:

 

Abnormalni otkucaji srca- Ako osjetite ubrzan rad srca , nedostatak vazduha ili bol u grudima , vjerovatno vam fali kalcijum.

 

Česti grčevi u mišićima- Kalcijum pomaže kod kontrakcije mišića , a njegov nizak nivo zna dovesti do grčeva u mišićima , posebno u nogama i leđima.

 

Lomljivi i krhki nokti i kosa-  Kosa suha bez sjaja , nokti lomljivi , sve to ukazuje na nedostatak kalcijuma.

Neprestano vam nedostaje energije- Nedostatak kalcijuma uzrokuje umor . Čovjek treba da unese oko hiljadu miligram akalcijuma na dan , a to će smanjiti rizik od pojave nekih bolesti. Dobar izvor kalcijuma su : jogurt , mlijeko , sir i kefir.