Kako je krenula pandemija sa korona virusom u svijetu , svjesni smo stalnog plasiranja vijesti i informacija o ovom virusu , a te vijesti nam serviraju razni mediji , kao i stručnjaci i naučnici. Oni nas svakodnevno obavještavaju na koji način se možemo zaštiti , kako pojačati imuni sistem i koji su to sve simptomi kovida-19.

 

Nedavno je objavljen ajedna studija gdje su naučnici izgleda uspjeli da pronađu ko je glavni krivac zašto se razvijaju teški simptomi prilikom infekcije ovim virusom. U pitanju je jedan enzim koji nastaje u našem tijelu , a njegovo ime je Bradikin.

 

Ovaj enzim ima ulogu da kontroliše krvni pritisak u našem organizmu. Pored toga što reguliše krvni pritisak , ovaj enzim širi krvne sudove , a ukoliko dođe do povećane količine ovog enzima , onda može doći do curenja iz krvnih sudova. Ovo posebno predstavlja veliku opsnost ukoliko se radi o dijelovima tijela , koji imaju velike količine krvnih sudova kao na primjer pluća. Lijekovi za kontrolu ovog enzima postoje , i trenutno se testiraju kao moguća terapija protiv korona virusa.