Od kako je prije dvije godine došlo do pojave korona virusa koji je izazvao svjetsku pandemiju koja još uvijek traje mnoge druge bolesti sa kojima se ljudi bore su pale u drugi plan i o njima se jako malo govori. Zdravstveni sistemi u svim zemljama su sada prilagođeni radu po kovid sistemu koji otežava ljudima koji imaju druge zdravstvene tegobe da se liječe a najviše su ugroženi oni koji imaju neku zloćudnu bolest.

Ljekari stalno govore o tome kako se pacijenti prekasno javljaju jer nisu na vrijeme uočili prve simptome i javili se za pomoć. Organ koji je posebno osjetljiv su pluća a sve je više oboljelih koji imaju tu mor baš na njima. Ono što posebno zabrinjava je i što veliki broj oboljelih nisu pušači jer je poznato da duhan izaziva ovu bolest ali je očito i da stres i neki drugi faktori imaju svoj učinak u svemu.

Prije svega je potrebno da svi mi sami osluškujemo svoj organizam i da ne zanemarujemo simptome. Kako kažu ljekari neki od simptoma najteže bolesti pluća su stalni i uporni bolovi u grudima, otežano disanje i česta glavobolja. Najnovija istraživanja koja su provedena na ovom polju su pokazala i da promjena boje beonjače može biti jedan od simptoma koji ukazuje na to da se pojavila ova bolest na plućima.

Kako je navedeno iz britanske ljekarskje komore promjena boje bjeonjače iz bijele boje u žutu može biti jedan od simptoma ra ka na plućima. Žutilo beonjače i kože oko očiju je poznato kao bolest žutica a ona je čest simptom kod onih osoba kod kojih je najgora bolest pluća već jako uznapredovala.