U nastavku današnjeg članka dotaći ćemo se teme zdravlja , a koje je inače potrebno za normalno funkcionisanje organizma. Kada je reč o štitnoj žlezdi , to je endokrina žlezda oblika leptira koja se nalazi u prednjem delu vrata, ispod Adamove jabučice, duž prednjeg dela dušnika.

Dakle , ona se sastoji iz dva režnja povezanih mostomu sredini.Braonkastocrvene je boje, prožeta je krvnim sudovima i bogata nervima. Kada je normalne veličine, štitna žlezda nije opipljiva. Naime , kada dođe do poremećaja njenog rada , pokrenu se mnogi zdravstveni problemi u organizmu. Poznato je od ranije da jako mnogo ljudi u današnjem vremenu pati od poromećaja iste , a ona se nalazi na samom korenu vrata , a ona je zadužena da podstiče proizvodnju hormona koji utiču na gotovo pa sve organe u telu.

Kako ističu stručnjaci postoji nekoliko različitih tipova u poremećaju štitne žlijezde kao što su hipertiroidizma, hipotiroidizma, tiroiditisa, Hašimoto tiroiditisa a uzroci njihovog nastajanja mogu biti različiti kao na primjer sama genetika ili nedostatak joda. Važno je napomenuti , a kkako su stručnjaci istakli veliki izbor hrane koju unosimo u naš organizam igra ulogu u radu ove žlezde. Kako smo sazanali određene su namirnie posebno štetne , a radi se o onima koje sadrže goitrogene odnosno supstancu goitrin koja jako utiče na sintezu tiroidnih hormona. Vi nam u komentarima pišite vaša mišljenja o ovome probleemu.