Zbog pandemije korona virusa , ove godine je najviše stradao turizam. To najviše osjećaju one zemlje koje su svoju ekonomiju zasnivale na rezultatima turističkih sezona , pa su ovom krizom pogođene i one države , koje su bile poznate po svojim atraktivnim i egzotičnim destinacijama.

 

Hrvatska je bila prva zemlja , koja je zatvorila svoje granice za građane BiH , i Srbije , i time sebi izbila veliku šansu da barem malo spasi ovogodišnju sezonu , jer turisti iz EU , nisu ni krenuli baš u velikom broju za Hrvatsku. Tako da će ovogodišnja sezona kod hrvata biti slabija nego što su i planirali.

 

Crna Gora je iz političkih razloga zatvorila granice prema Srbiji , pa su sada plaže u Budvi , Sutomoru , Svetom Stefanu prazne , kao da je decembar mjesec. Ljudi koji žive od turizma u Crnoj Gori su očajni. Naime , sada se otkrila nova destinacija za more , koja nije baš daleko , ali prije pandemiju ju je malo ko posjećivao. Riječ je o Neumu , gradu u BiH , u koji građani Srbije mogu doći bez testiranja i karantina. Za neke dijelove Srbije , to nije daleka destinacija , i cijene su prihvatljive.