Ukoliko biste pitli samo jednu čašu ovog popularnog soka, moglo bi smanjiti rizik od sedam po život opasnih bolesti, pokazalo je istraživanje. Utvrđeno je da ključne hranjive tvari koje se nalaze u soku od naranče štite vaš imunološki sustav.

Ovi stručnjaci su rekli kako ne smijete piti više od 150 ml voćnog soka, ipak morate da znate kako je to količinski ispravna cifra kad je u pitanju konzumacija narandže koja vam je potrebna kako biste spriječili bilo kakvu upalu. Kronična upala može dovesti do bolesti opasnih po život.

KRVNI pritisak će vam smanjiti sok od cvekle

Artritis, lupus, bolesti crijeva, astmu, bolesti srca, reumatoidni artritis i dijabetes tipa 1, kažu stručnjaci da spadaju u tih sedam opakih bolesti. A nova istraživanja o svemu tome govore kako latentna upala šteti našem imunološkom odgovoru otkrilo je da vitamin C u soku od naranče može igrati zaštitnu ulogu kada je u pitanju naše zdravlje.

Profesor Philip Calder, koautor istraživanja, nutricionist i profesor na univerzitetu Southampton, objasnio je svoju terapeutsku ulogu. On je potom rekao kako vitamin C utječe na upalu regulirajući proizvodnju citokina. Vitamin C također pomaže povećati razinu antitijela podržavajući rast T i B limfocita, vrsta bijelih krvnih stanica, koje pokreću i usmjeravaju naš imunološki odgovor, rekao je.

Ako kojim slučajem možda mislite da ne unosite dovoljno vitamina C iz prehrane, postoji dodatak koji možete uzeti. Državni zdravstveni institut kaže da odrasli u dobi od 19 do 64 godine trebaju 40 mg vitamina C dnevno.

U tijelu se ne može pohraniti, pa morate svakodnevno unositi hranu koja sadrži vitamin C.

Dr Carrie Ruxton, dijetetičarka u Znanstvenom centru za voćne sokove, rekla je:

Našem zdravlju itekako ozbiljno može da našteti upala. Mnogo je važnije ljudima nego ikada da budu svjesni promjena u prehrani i načinu života koji mogu pomoći u održavanju upale – s jednostavnim primjerom jedne čaše 100% cijeđenog soka svaki dan.