Tačno u 12 sati i 19 minuta Luka Maričković novinar i snimatlj Radio Banovine bio je 29.12.2020 usred Petrinje, njegov objektiv od kamere, kao i od mnogih drugih novinara bio je uprt u gradonačelnika tad već narušenog  grada od potresa, Darinka Dumbovića.

 

N1,RTL,Nova TV,HRT, i mnogi drugi brojni kamermani i novinari u tom kobnom i strašnom trenutku okuruživali Dumbovića sa objektivima svojih kamera te diktafonima i mikrofonima. Među jedinim koji je uspio zadrzati kameru upaljenom  i uspravnom bio je Maričković. Tako je Maričković uspio snimiti trenutak užasa koji se u tom trenutku dešavao u Petrinju.

 

Snimak koji je Maričković uspio uhvatiti svojim objektivom zapravo prikzuje jedan stravičan prizor potresa koji je izgledao kao stvaran horor. Svojim objektivom je zabilježio podrhtavanje,paniku građana, vriskove, ljude koje se bore održati na svojim nogama, rušenje zgrada,oblak prašine sve je bilo zabilježeno Maričkovićevom kamerom. U svom tom hausu Maričković je smirivao svoje kolege ovim riječima: „Dobro je! Dobro je! Mir!.“-rekao je Maričković svojima kolegama.