Suha koža na laktovima često je simptom dijabetesa

Suha koža na laktovima može biti simptom dehidracije, ali i drugih zdravstvenih problema.

Prvo i osnovno pravilo je da kožu treba jednako hidratizirati na svim dijelovima tijela, a njezino isušivanje dovodi do stvaranja sloja mrtvih stanica na koži zvanog stratum corneum.

To je obično karakteristika ljudi koji dugo sjede za stolom i koji rade za računalom.

S druge strane, suha koža može biti znak upozorenja za stanja kao što su alergije na hranu, atopijski dermatitis ili vazomotorni rinitis. Ispucala koža na ovim dijelovima šake također upozorava na nedostatak vitamina A, B i D. Razlog nedostatka ovih vitamina u tijelu odmah je vidljiv na koži, a ako imate ovaj problem, onda su ovi vitamini ne apsorbira pravilno u vašem probavnom sustavu.

Suha koža na laktovima može ukazivati ​​na pojavu psorijaze, ali i dijabetesa. Psorijaza se najčešće javlja na koljenima i laktovima u obliku crvenih mrlja prekrivenih ljuskama. S druge strane, suha koža na laktovima također može biti znak dijabetesa jer su bakterijske i gljivične infekcije na koži popratni simptom ove bolesti.

Dermatologinja Irina Skorogudaeva savjetuje da je najbolje posjetiti liječnika ako osjetite jaku suhoću laktova, nepodnošljiv svrbež i veliku nelagodu na tom dijelu kože.

Prvo i najvažnije je konzultirati se s dermatologom prije nanošenja bilo koje kreme, jer su takva stanja uglavnom uzrokovana kožnim bolestima. Ako je problem dublji, liječnik će vas uputiti na drugog specijaliste, endokrinologa ili gastroenterologa.

No, ako se radi o blagom stanju suhe kože na laktovima, ono što možete učiniti, a liječnica savjetuje, je nekoliko dana piling tog dijela tijela te ga redovito hidratizirati kremama, losionima i uljima.