Kkao je krenula kriza sa pandemijom korona virusa , otprilike se zna koji su simptomi koji uglavnom upućuju da postoji infekcija u organizmu , a isto tako se zna i na koji način se infekcija liječi , ukoliko se pacijent zarazi. Najčešća terapija je unošenje puno tečnosti , vitamina C , a od lijekova se koristi paracetamol.

 

Finska je ovih dana objavila , da će da ograniči prodaju paracetamola , a razlog za tu odluku je da bi se na taj način osigurale dovoljne zalihe ukoliko bi došlo do novog talasa zaraze na jesen ili zimu. Osim paracetamola , do 15 . januara iduće godine , ograničena je i prodaja deksametazona antiflamatornog kortikosteroida.  Od danas će pacijenti moći da dobiju dovoljnu količinu lijeka za tri mjeseca.

Sa početkom ljeta , broj oboljelih od korona virusa se u Finskoj smanjio , ali kako je ponovno došlo do povećanja broja zaraženih osoba , vlada Finske je uvele neke mjere , kao što su obavezno nošenje maski na svim javnim mjestima , a sada je uvedena i ova mjera sa kontrolom prodaje i izdavanja nekih lijekova.