Japan je jako zanimljiva i unikatna država koja ima bogatu tradiciju ali zato i jako nacionalistički nastrojen narod koji, uprkos krizi s natalitetom, ne dozvoljava olako useljavanje stranaca izvana. Njihovi imigracioni centri su veoma brutalni i nimalo transparentni kada je u pitanju kako tretiraju migrante koji se tu nalaze u azilu.

Danas vam donosimo priču nesretne djevojke iz Šri Lanke po imenu Vishma Rathnajak koja se nije baš divno provela u Japanu gdje je sanjala da će započeti divan život. Od malih nogu je gledala seriju gdje je ženska heroina jako uspješna finansijski i ugledala se na nju pa krenula učiti japanski jezik.

Vishma je također dobro poznavala engleski pa je odlučila da rizikuje sve i ode u Japan kako bi postala učiteljica. Pokupila se u Japan i počela da radi u školi jezika gdje su je ubrzo izbacili. Poslije je zatražila azil a nakon tri godine je umrla u Japanu u imigracijskom centru. To se desilo na početku 21. vijeka i njena porodica je bila šokirana kada je saznala za ovo. Zna se da je Vishma htjela da se vrati u Šri Lanku nakon svog neuspjeha, ali joj je tadašnji partner zaprijetio da će je kazniti ako se vrati iz Japana.

Kada su u Nagoyi ugledali lijes svoje sestre, vidjeli su da je smršala 20 kg i da je bila naborana poput starice, a kada su pitale da vide sigurnosne snimke iz centra za imigraciju da vide kako je bila tretirana, vlasti su odbile da surađuju i sve su prikrile. Šta vi mislite o ovome?