Opšte je poznato da čajevi mogu da ubrzaju metabolizam i podstaknu gubitak kilograma. Iako ova činjenica iziskuje još istraživanja i sad se može reći da neki čajevi imaju jak potencijal za to. U mnogim zemljama , pored vode i kafe i čajevi su na visokoj poziciji po konzumaciji. Istraživanja koja su obavljena 2019g. pokazala su da ispijanje dve ili tri šoljice čaja na dnevnoj bazi mogu da umanje rizik od bolesti kardiovaskularnog sistema , dijabetesa kao i mozdanog udara.

Ukoliko kalorična pića zamjenite čajem neosporno je da će doći do gubitka kilograma.
Na samom vrhu ljestvice čajeva koji su zaduženi za kubitak tjelesne mase nalazi se ZELENI ČAJ. Predpostavlja se da kombinacija kofeina i EGCG ditektno ciljaju na masne ćelije što podstiče njihovo razgrađivanje. Pored zelenog čaja ništa manju ulogu ne vrši ni CRNI ČAJ. Poznatata su istraživanja u kojima su muškarci i žene pili tri šoljice crnog čaja u prahu dokazali da su se manje gojili u odnosu na druge i da su smanjili obim svog struka posle 3 meseca korištenja. “Crveni zmaj” čaj se nalazi negde na sredini ljestvice. Po okusu je oštriji od zelenog, a blaži od crnog čaja. Pored katehine i teaflavine, sadrži i kofein koji kao što smo ranije napisali utiče na sagorjevanje masnih naslaga. Ekstrakt hibiskusa se pokazao delotvornim u prevenciji visokog krvnog pritiska i holesterola , također ovaj popularni čaj može da pomogne da svoju tjelesnu težinu održite na odgovarajućem nivou.

Nažalost istraživanja su se pokazala djelotvornim samo na ekstraktu hibiskusa.
Pored navedenih čajeva također su se dobro pokazali i čajevi od : koprive,,kukuruzne svile, sene, maslačka itd. Započnite jutro i završite dan sa jednom šoljom čaja i zapamtite ne postoji magični eliksir koji će da Vam sagori kilograme. Neka Vaš gubitak kilograma ide zdravim putem na način da promjenite ishranu i životne navike, a čaj će Vam u tome pomoći da vam ubrza metabolizam i poboljša hidrataciju.