Ljekari sa ORL klinike KC Niš ispiivao je uticaj Covida-10 na sluh, pokazalo je da zaraza Covidom-19 može dovesti od skroz blago do srednjeg ostećenja sluha na izrazito viskoim frekvencijama. Ovo je u svijetu prva studija za uticaj Covida-19 na sluh, rekao je direktor ORL klinike Dušan Milisavljević.

 

Dušan Milisavljević direktor klinike ORL rekao je za RTS a je jedan tim stručnjaka bio u sr noj zoni te ispitivao uticaj Covida-19 na skuh kod srednje teskih pacijenata te kod teških pacijenata. „Našli smo blagi do srednji pad sluha kod visokih frekvencija. To znači da Covid 19 može da napadne i slušni živac. Evidentirali smo pacijente, pozivama ih da dalje provjeravaju sluh i pozivao ih da uđemo u drugu fazu, odnosno nađemo adekvatnu terapiju.“ rekao je Dušan Milisavljević.

Podatke koje su prikupili, Milisavljević ukazuje da se kod pojedinih pacijenta sluh vrati kroz nekoliko nedjelja, a kod nekih za nekoliko mjeseci. Milisavljević navodi da se tokom liječenja pacijenata kojima je oštećen sluh koristi koritiko preparat.