Glumac Irfan Mensur je rođen u Sarajevu prije 64 godine i mada to malo ko zna njegovo pravo prezime je Kurić. Njegova majka Nada je pripadala grofovskoj porodici Alaupović dok je njegov otac bio porijeklom iz begovske porodice.

Njegovi roditelji su se razveli i Irfan je nakon što je završio treći razred gomnazije u Sarajevu preselio u Niš i počeo da živi sa svojim ocem i nejgovom novom suprugom Mimom Vuković koja je bila glumica. Zahvaljujući njoj on se zainteresovao za glumu i nakon završene srednje škole je polagao prijemni na akademiji dramskih umjetnosti.

Preselio se tada u Beograd i svoje prezime zamijenio očevim imenom i tako je postao poznat kao Irfan Mensur. U jednom intervjuu koji je davno dao rekao je da je promijenio prezime jer je htio da bude početnik jedne nove loze koju će ostaviti iza sebe a ono što je vrlo važno za njega bilo je da je to učinio uz pristanak oba roditelja. Sam Irfan iza sebe ima dva braka i sa svakom suprugom ima po jednog sina.

Bivša manekenka Ljiljana Perović mu je podarila sina Filipa dok je glumica Srna Lango rodila Pavla. Pord toga glumac je i Srninog sina koji ona ima iz prvog braka uvijek smatrao svojim djetetom. Pored mnogih uloga koje je ostvario kako na filmskom platnu tako i na daskama koje život znače Irfan je prije deset godina sa svojom suprugom ušao u rijaliti Parovi i kako je poslije ispričao ni 24 sata kasnije su pregovarali da izađu napolje te da je to najveća prevara u kojoj je ikada učestvovao.