Ne mora značiti da je uvijek riječ o upali mjehura, pa da znate šta sve može biti ako nekad primijetite da vam urin užasno smrdi.

Svijetložute boje je urik ili mokraća, to je tekućina putem koje se iz organizma izlučuju štetne tvari uz istovremeno rješavanje suvišne tekućine.

A tvari koje se unesu u organizam i ne uspiju da se apsorbuju izlučuju se, pa tako kruti otpad putem crijeva, tekući preko mokraćovoda ili preko bubrega, jedan dio tekućine izlazi putem perspiracije.

Ako osjetite neugodan miris, nije riječ o nečemu što ne možete riješiti, samo da znate.

  • ukoliko ste dehidrirani

Vrlo jednostavno – ako pijete dovoljno vode, urin vam je blijedožut i normalnog mirisa, a kada vam nedostaje vode, urin je taman i smrdljiv – zbog previsoke koncentracije uree, jer nije razrijeđena vodom.

  • ukoliko ste pojeli nešto od ovoga

Jeste li ikada primijetili da vam je urin nakon konzumacije šparoga posebno smrdljiv? Ili tek sada razumiješ zašto. Naime – šparoge, češnjak, sjemenke piskavice, prokulice, dijeta bogata proteinima i karijem – nakon ovih namirnica očekuju drugačiji miris mokraće.

  • ukoliko popijete previše kafe

Kava sadrži jednu posebnu komponentu dobivenu prženjem zrna, koja ostaje u našem tijelu u malim količinama, ali ako popijete previše kave, a premalo vode, ona će ostati u probavnom traktu u puno većim koncentracijama. I zato će vam urin smrdjeti.

  • ukoliko imate upalu

Sladak miris amonijaka uz učestalu potrebu pražnjenja tamnije mokraće jasan je znak da trebate posjetiti liječnika jer imate upalu mokraćnih puteva.

  • ukoliko ste počeli uzimati lijekove

Antibiotici koji povećavaju koncentraciju gljivica u tijelu mogu dovesti do nešto neugodnijeg mirisa urina. Međutim, obično prođe nakon što popijete svoju turu, dok kod žena može uzrokovati i gljivične infekcije u vaginalnom području.

Multivitamini također daju poseban miris, a ako su puni B vitamina, tada će boja vašeg urina vjerojatno biti malo intenzivnija – neonska.