Unastavku današnjeg članka dotaći ćemo se teme zdravlja , te bitnih organa u našem organizmu . Naime , danas vam pišemo o jetri , koja je jako važna organ , kako kod nas ljudi , tako i kod životinja. Ona ima broojne važne funkcije za naš organizam , kao što su : sinteza proteina , detoksifikacija hemijskih spojeva ili ipak stvaranje biohemijskih molekula koje su važne za našu probavu.

To je „multifunkcionalni“ organ, jer igra dominantnu ulogu u metabolizmu i obavlja različite funkcije organizma, uključujući skladištenje glikogena, uništavanje eritrocita .Jetra je najveća žlijezda u telu. Ona stalno radi na filtriranju krvi , te isto i stvaranju žuči , koja je nophodna za proces vatrenja i da reguliše nivo šećera u krvi. Prema opštem prihvatanju naučne zajednice, presudnu ulogu u zaštiti našeg zdravlja imaju prevencija i rana dijagnoza, odnosno preventivna, simptomatska kontrola našeg zdravlja u kombinaciji sa savetima stručnjaka.

Međutim , šta za nas stvarno znači briga o jetri ? Održavajte normalnu telesnu težinu . Vežbajte najmanje 3-4 puta nedeljno. Izbegavajte svakodnevno ili povremeno obilno konzumiranje alkohola. Koristite lekove samo na recept lekara. Testirajte se na hepatitis C ako ste rođeni između 1945. i 1980. godine ili ako ste koristili intravenske lekove. Nemojte zanemariti povećan nivo enzima jetre. Ako imate uznapredovalu bolest jetre, pridružite se programima nadzora za ranu dijagnozu hepatocelularnog karcinoma. Kažite nam u komentar da li vi vodite računa o svome zdravlju , a pogotovo o jetri?